massage

Je kunt er zo naar verlangen ...
Naar een uitzonderlijk moment voor jezelf. 
In een veilige omgeving waar niets van je wordt gevraagd, 
maar veel aan jou wordt gegeven.
Waar jij je lieve lijf even uit handen kunt geven,
aan iemand die er het beste uit haalt.


Soms behandelt men de geest beter via het lichaam en omgekeerd geldt hetzelfde.
Twijfelt u daaraan ? Denk dan even over het volgende na: u mag een uur met iemand praten, of u krijgt een uur lang een intense, professionele massage. 
Wat zou u kiezen ? Na een uur diepe massage zult u al voelen dat de stress grotendeels verdwenen is. Niet het psychologische probleem, maar wél het slechte gevoel.   

Allerlei massagetypes worden heden ten dage opnieuw als een vorm van therapeutische behandeling beschouwd. Bij voorbeeld in China, Japan, Rusland, Duitsland, Verenigde Staten van Amerika en Nederland. Landen waar verscheidene massagetypes door het ministerie van gezondheid worden erkend en waar de behandelingen gedeeltelijk door de ziekenfondsen en/of verzekeringsmaatschappijen worden terugbetaald.

Aanraking is voeding. Overal waar het weefsel, net als een met water verzadigde spons, wordt ingedrukt, gekneed of zelfs lichtjes wordt aangeraakt, kan een herinnering als een vloeistof gaan stromen en komen vaak diep verankerde emoties vrij. 

Een massage kunt u best vergelijken met een verwen- en vooral onderhoudsbeurt waar u uzelf op trakteert. Waarom uzelf ontzeggen wat u een auto gunt ? 

Toelichting bij de massagetypes :
1. Rug, schouders, hoofd en nek (60’) = 60 euro
Tijdens deze massage worden verschillende technieken afgewisseld:
- kneden, strijken en strekken van spieren en bindweefsel (Rolfing / deep tissue massage);
- aandrukken van acupunten op rug, schouders, nek, schedel (Tuina / Shiatsu en triggerpointtechniek);
- voorzichtige mobilisatie van bekken, schouderbladen, schouders en hals;
- massage van aangezicht, hoofdhuid en schedelspieren;

De gerichte behandeling gebeurt op basis van uw aanmerkingen (pijn, stramheid, …). Ik werk meestal zonder olie, héél langzaam en diep. Om misverstanden te vermijden: diep betekent NIET hard. We bevinden ons vaak op/net onder de pijngrens (daarom ook is uw medewerking belangrijk). Het is mijn bedoeling om ontspannend effect te bereiken niet om te strelen. Vele klanten omschrijven het effect van mijn behandelingen als "bevrijdend", alsof er een harnas rond hun bovenlichaam is verwijderd. U moet evenwel beseffen dat het onmogelijk is om op één sessie alle eventuele spanningszones weg te werken ...
U ligt op een traditionele massagetafel met ontblote schouders, eerst op buik en dan op rug.
!!! bij 11 sessies op 12 maanden tijd = 1 sessie gratis

2. Doelgerichte massage op acute pijnpunten/-zones (60’) = 60 euro
Afhankelijk van het letsel  / de kwetsuur (spierpijn, blokkering, gewrichtspijn, ...) ligt u afwisselend op buik, rug en flank. Deze gerichte behandeling legt zich toe op de zones die u als problematisch en pijnlijk aanduidt en omschrijft. Meerdere technieken kunnen worden toegepast, met inbegrip van stretching en mobilisatie.
!!! bij 11 sessies op 12 maanden tijd = 1 sessie gratis

3. Goed Gevoel arrangement (90') = 90 euro
Dankzij het bezoek van Goed Gevoel aan mijn praktijk, is een nieuw arrangement "geboren": massage van rug, schouders, nek en hoofd (60') gevolgd door een oorkaarsbehandeling (30').
!!! bij 11 sessies op 12 maanden tijd = 1 sessie gratis

!!! De massageolie is afkomstig van biologische landbouw (Weleda).

Financiële afspraken:
Indien u onmogelijk kunt komen, word ik graag minstens 24 uur op voorhand geïnformeerd. Zo niet behoud ik mij het recht voor om de prijs van de eerstvolgende sessie te verdubbelen.


Vaak vinden de handen de oplossing voor een mysterie waarmee het intellect tevergeefs heeft geworsteld.
C.G. JUNG

Aanraking, een noodzaak: als voelers geboren, tot denkers gemaakt ...
Aanraking is altijd verbonden geweest met genezing. Grottekeningen van 15.000 jaar geleden tonen het gebeuren van de helende aanraking. Van Christus werd gezegd dat hij door aanraking kon genezen. Deze praktijk, bekend als handoplegging, wordt nog steeds door gebedsgenezers gebruikt.

Chinese, Indische en Egyptische manuscripten uit de Oudheid bevatten talrijke verwijzingen naar massage als therapie voor het voorkomen van ziekte en bevorderen van genezing. Massage staat centraal in de Ayurvedische geneeskunde die teruggaat tot 1.800 v.c. en die tot op vandaag in India wordt toegepast. In de oudst bekende medische verhandeling, geschreven in China circa 2.700 v.c., staat het volgende advies: “Elke morgen, strelen met de palm van de hand, na de slaap van de nacht, als het bloed is uitgerust en het humeur ontspannen, beschermt tegen verkoudheden, houdt de organen soepel en voorkomt kwaaltjes.”

In de westerse wereld zien we onszelf als superieure geesten, gevangen in een inferieur lichaam. Onze christelijk geïnspireerde opvoeding heeft daarenboven angst voor onze lichamelijkheid mede gecultiveerd. De mogelijke tweedeling van lichaam en geest onderzoeken, laat ik graag over aan filosofen, sociologen en psychologen. Vele wetenschappers die weigeren te voelen dat hun lichaam dieper in hun geest verankerd zit dan zij durven/mogen toegeven.

Feit is dat onze samenleving steeds meer door technologie bezeten raakte waardoor massage als medisch waardevolle behandeling verloren ging. Het zorgende aspect van de aanraking speelt daarin een even belangrijke rol als het lichamelijke aspect via het kneden van de spieren en het stimuleren van de bloedsomloop. Daarom noemen we massage een holistische behandeling.

Indien we aannemen dat vele hedendaagse kwalen door stress worden veroorzaakt, mogen we gerust stellen dat een methode die stress vermindert, onze algemene conditie verbetert. Het natuurlijke antidepressivum massage kan verzachten en prikkelen. Het effect kan spectaculair worden versterkt door toevoeging van etherische oliën in de massagelotions.

Aangename stimulering/aanraking maakt natuurlijke hormonen vrij: 1. Endorfine, het zogenaamde gelukshormoon dat pijn bedwingt en een blij gevoel opwekt; en 2. Ocytine, het zogenaamde verliefdheidshormoon dat de seksuele drift opwekt en tevens stress, angst en pijn vermindert. Een goede massage stimuleert de stofwisseling en brengt chemische reacties teweeg die onze gezondheid in stand houden en, wanneer nodig, onze genezing versnellen.

Massage geeft ons opnieuw lichamelijk bewustzijn. Of we nu masseren of gemasseerd worden, we krijgen meer contact met en aandacht voor ons lichaam en de lichamen van anderen. Massage is een machtig middel om onze niet-seksuele lichamelijke intimiteit te ontdekken en zo onze zintuigen opnieuw volwaardig te integreren en gebruiken. Een goede massage brengt zowel masseur als ontvanger in een euforisch spanningsveld. De gelijkwaardige uitwisseling van beide partijen die gelijktijdig geven en ontvangen, genereert een behaaglijk gevoel. Zodanig gevoel bereiken vraagt echter openheid, onbevangenheid, wederzijds respect en betrokkenheid, wars van vooroordelen.

De huid
Net zoals andere organen hebben de huid en zijn aanhangsels diverse functies.

De huid beschermt ons tegen verwonding, vergiftiging, zonlicht, warmte, infecties en het binnendringen en kwijtraken van water. Zij is ons grootste orgaan en handhaaft de lichaamstemperatuur, neemt aanraking en pijn waar, produceert vitamine D, scheidt afvalstoffen uit, verbetert de greep op voorwerpen en absorbeert bepaalde stoffen. Dit alles speelt zich af in een lap organisch materiaal, bezaaid met klieren en haarzakjes en doorsneden met groeven, spleten, richels en hobbels, variërend in dikte van 0,05 mm in de oogleden tot 0,5 cm in de voetzolen. Ongeveer het verschil tussen heel dunne vermicelli en fettuccini.

Huid - taai en ietwat poreus - is een van de grootste organen van het lichaam en bestaat uit twee lagen. De buitenste laag, de opperhuid (epidermis) is een buigzaam, dun, half doorschijnend vlies van dode cellen die stevig met elkaar verbonden zijn (denk aan de oppervlakte van een blaar). De eronder liggende laag is een vlechtwerk van vezels en elastisch weefsel, waarvan het belangrijkste structurele element keratine is, een eiwit dat ook voorkomt in de reptielenhuid (maar niet in visschubben), vogelveren, nagels, hoeven, tandglazuur, hoorns en haar. Keratine moleculen verstrengelen in elkaar en bevatten zwavel, dat bruggen vormt die de bochten in het molecuul stabiliseren. Het geheel is rubberachtig en elastisch bij kinderen en verdikt en verhardt  met het ouder worden. Bij een volwassene heeft de huid een oppervlakte van ongeveer 2m² en weegt het 5 tot 6 kg.

De onderliggende architectuur van de huid varieert naargelang de plaats en de activiteit, maar gedurende het hele leven wordt dit orgaan van een nieuw oppervlak voorzien. Platte, dode cellen in de bovenste laag slijten voortdurend af (het meeste huisstof bestaat uit huidresten) en worden vervangen door nieuwe cellen die worden gevormd door deling van levende cellen onder in de opperhuid. Dit proces neemt ongeveer een maand in beslag. De huidcellen dringen zich omhoog en verwijderen zich van hun voedingsbron. Ze krimpen en worden platter. Op weg naar de hoornlaag van het oppervlak, verliezen ze hun kern en veranderen in levenloos eiwit – keratine. Keratine in de huid vormt een taai weefsel omdat de zwavelbruggen te sterk zijn om te worden afgebroken door onze verterende enzymen. Hierdoor wordt het binnendringen van micro-organismen voorkomen. Het binnenste van de huid bestaat uit bindweefsel voorzien van bloedvaten, zenuwen, zweet- en talgklieren en haarzakjes. Waarbij de diepste laag verankerd is aan de onderliggende weefsels.

Eén vierkante cm huid bevat ongeveer 110 zweetklieren, 16 talgklieren en 3.300 sensoren voor warmte, druk en pijn. Dergelijke anatomische informatie maakt meteen duidelijk waarom aanraking een grote impact heeft op een mens.image-127953-Rumi.w640.jpeg